Yalın Yönetim Nedir?
Yalın Yönetim Nedir?
Süreç tabanlı bir proje yönetim metodu olan Yalın Yönetim, yalın üretim ilkelerinin proje yönetimine uyarlanmasıdır. Yalın yönetim, israfı en aza indirirken değeri en üst düzeye taşımayı amaçlar. Project Management Institute’e göre, “Yalın olmak, ihtiyaç duyulanı, ihtiyaç duyulduğunda, minimum miktarda malzeme, ekipman, işçilik ve alan ile sağlamaktır.”
Yalın yönetim özünde iş süreçlerini, amaçları ve bireyleri sürekli iyileştirmeye dayanır. 1950’lerde TOYOTA tarafından geliştirilen yöntem, günümüzde pek çok farklı sektörde kendine yer bulmuştur. Yalın yönetimin 5 temel ilkesi bulunur.
5 Temel Yalın İlke
Değeri Tanımlamak
Şirketlerin temelde müşterilerinin ihtiyaçlarına yönelik ürün veya hizmet sunma amacındadır. Yalın yönetim anlayışında müşterinin ihtiyacı olan ürün veya hizmete bir değer katmak gerekir. Dolayısıyla bu değerin tanımlanması oldukça önemlidir. Yalın yöntemde nihai ürüne değer getirmeyen herhangi bir faaliyet veya süreç israf olarak kabul edilir.
Değer Akışı Haritalaması
Değer akışı haritalaması ilkesine göre iş akışı tam anlamıyla haritalandırılmalıdır. Nihai ürün veya hizmetin müşteriye tesliminde yer alan tüm eylemleri ve çalışanları içermelidir. Bu ilke süreçte hangi kısımların değer yaratmadığını ortaya koyar. Dolayısıyla değer yaratmayan adımlar tespit edilir ve ortadan kaldırılır.
İsrafın Ortadan Kaldırılarak Değer Akışı Oluşturmak
Değer akışında uzmanlaşıldıktan sonra, her ekibin iş akışının sorunsuz kaldığından emin olunması ilkesidir. Darboğazlar, sorunlar her zaman ortaya çıkabilir. Ancak, işi daha küçük gruplara bölerek ve iş akışını görselleştirerek, süreç engelleri kolayca tespit edebilir.
Talebe Dayalı Bir Değer Akışı
Yalın yöntemde değer akışları müşterinin talebine göre oluşturulur. Dolayısıyla sadece talep olması dürümünde üretim gerçekleştirilir. Böylece, kaynakların kapasitesinin optimize edilmesine ve yalnızca gerçek bir ihtiyaç varsa ürün/hizmet sunulmasına olanak tanır.
Sürekli İyileştirme
İsrafı ortadan kaldırmak ve üretkenliği ve verimliliği en üst düzeye çıkarmak için proje sürecinin düzenli olarak yeniden değerlendirilmesi ilkesidir. Sistem izole ve statik olmadığından önceki adımlardan herhangi birinde sorunlar oluşabilir. Bu nedenle, her seviyen çalışanın sürecin sürekli iyileştirilmesine dahil edilmesi oldukça önemlidir.
Yalın Yönetimin Faydaları
- Odak: Yalın yöntem uygulanarak gereksiz faaliyetler azaltılabilir. Bu nedenle, işgücü değer getiren faaliyetlere odaklanır.
- Üretkenliği ve verimliliği artırmak: Çalışanlar değer sunmaya odaklandıklarında, net olmayan görevlerle dikkatleri dağılmayacağı için daha üretken ve verimli olacaklardır.
- Kaynakların daha iyi kullanımı: Üretim gerçek talebe dayalı olduğunda, yalnızca gerektiği kadar kaynak kullanılacaktır. (Kaynak 1, 2)
#yalınyönetim #5s #düzen #tertip #üretim
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!