Proje Yönetimi Nedir?
Proje Yönetimi Nedir?
Proje yönetimi , üzerinde anlaşmaya varılan parametreler dahilinde belirli hedeflere ulaşmak için farklı süreçlerin, yöntemlerin, becerilerin, bilgi ve deneyimin uygulanmasıdır. Bir zaman çizelgesi ve bütçeyle sınırlı nihai çıktılara sahiptir. Yönetim devam eden bir süreci ifade ederken proje yönetimi sınırlı bir zaman aralığına sahiptir. Bu nedenle bir proje uzmanının, teknik becerilerin yanı sıra ekip yönetimi gibi çeşitli becerilere de sahip olması gerekmektedir.
Proje yönetimi, insanlara değerli bir şey sunmak için belirli bilgi, beceri, araç ve tekniklerin kullanılmasıdır. İyileştirilmiş bir iş süreci için yazılımın geliştirilmesi, bir binanın inşası, doğal bir felaketten sonra yardım çalışmaları, satışların yeni bir coğrafi pazara genişletilmesi – bunların hepsi proje örnekleridir.
Bu projelere liderlik eden kişiler ise proje uzmanları/yöneticileridir. Bir proje ekibinin hedeflerine ulaşmasını sağlamak için kasıtlı olarak veya koşullara bağlı olarak sorulan kişilerdir. Proje uzmanları, bir projenin ihtiyaçlarını karşılamak için birçok farklı araç, teknik ve yaklaşım kullanır.
Proje uzmanları, projelerin ön saflarında çalışarak ekiplerini, müşterilerini ve projelerini yanlış iletişimden, kaçırılan teslim tarihlerinden, kapsam kaymasından ve diğer başarısızlıklardan korur. İnşaat , ajanslar , pazarlama , üretim , İK ekipleri , yazılım geliştirme , mühendislik ve etkinlik planlama dahil olmak üzere hemen hemen her sektörde proje uzmanlarına ihtiyaç duyulmaktadır.
Proje yönetimi ne zaman kullanılır?
Projeler, rutin iş etkinliklerinden farklıdır ve bir kuruluş belirlenen gereksinimlere, üzerinde anlaşmaya varılan bir bütçe ve zaman çerçevesi içinde bir çözüm sunmak istediğinde ortaya çıkar. Projeler, belirli proje hedeflerine odaklanmak için bir ekip ekibinin geçici olarak bir araya gelmesini gerektirir. Sonuç olarak, etkili ekip çalışması başarılı projelerin merkezinde yer alır.
Proje yönetiminin temel bileşenleri nelerdir?
- Projenin neden gerekli olduğunun belirlenmesi;
- Proje gereksinimlerini yakalamak, çıktıların kalitesini belirlemek, kaynakları ve zaman çizelgelerini tahmin etmek;
- Kurumsal anlaşmanın ve finansmanın sağlanması;
- Proje ekibine liderlik etmek ve motive etmek;
- Proje için bir yönetim planı geliştirmek ve uygulamak ;
- Projedeki riskleri, sorunları ve değişiklikleri yönetmek;
- Plana karşı ilerlemenin izlenmesi;
- Proje bütçesini yönetmek;
- Paydaşlar ve proje organizasyonu ile iletişimi sürdürmek;
- Uygun olduğunda projeyi kontrollü bir şekilde bitirmek.
YEDİDEA olarak proje yönetimi süreçlerinde aktif çözüm ortağınız olmak için hazırız! Hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!