Çevik (Agile) Proje Yönetimi Yaklaşımları
Çevik Proje Yönetimi Yaklaşımları
Çevik (Agile) metodoloji, yazılım dünyasında ortaya çıkmış olsa da proje yönetimi için yaygın hale gelmiştir. Çevik yöntemler değişen koşullara hızlı ve kolay cevap verme esasına dayanır. Dolayısıyla çevik proje yönetimi metodolojilerinin her birinde belli aralıklarla (minimum iki haftada bir) baştan sona tekrarlayan bir döngü vardır.
Çevik metodoloji yazılım geliştirme kaynaklı bir yöntem olsa da herhangi bir sektörde kullanılabilir. Örneğin, ürün ve hizmet satan şirketlerde, dijital ajanslarda, pazarlamada ve dağıtımda, tasarım ve mühendislikte Çevik yaklaşımları görmek mümkündür.
Çevik proje yönetimi metodolojilerinden önde gelen ve yaygın olarak kullanılan yöntemler Scrum ve Kanban olarak karşımıza çıkmaktadır.
Scrum
Scrum, günümüzde var olan Çevik yöntemlerin en basit ve muhtemelen en popüleridir. Scrum, ana işi, işin yapılmasının önündeki tüm engelleri kaldırmak olan bir lider tarafından yönetilen küçük bir ekibi içeren Çevik bir metodolojidir. Tüm iş, sprint adı verilen kısa döngülerde yapılır ve ekip mevcut görevleri ve aşılması gereken engelleri tartışmak için belirli aralıklarla toplanır. Scrum, özellikle küçük bir ekip içinde hızlı geliştirme ve test etmeye izin veren projeleri yönetmek için iyi bir yöntemdir. (Kaynak)
Kanban
Görsel bir yaklaşım olan Kanban, zamanı ve kaynakları bir kenara bırakır ve görevlere odaklanır. Tüm süreçleri ve somut işleri görselleştirmeye dayanır. Esasen Kanban, ekiplerin neyi, ne zaman ve ne kadar üretecekleri konusunda karar vermelerine yardımcı olur. Kanban panosunun görsel yönetimi, ekiplerin proje sorunlarını hızlı bir şekilde belirlemesine ve anlamasına, bunları tartışmasına ve bunları aşma yolları üzerinde işbirliği yapmasına olanak tanır. (Kaynak)
#agile #cevikyasam #sürdürebilirlik #yilmazceviklik #mindfulness #çeviklik
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!