Geleneksel Proje Yönetimi Yaklaşımları Nelerdir?
Geleneksel Proje Yönetimi Yaklaşımları Nelerdir?
Geleneksel proje yönetimi yaklaşımlarından bahsedeceğimiz bu yazımızda genel bir çerçeve vermeyi amaçlıyoruz. Tüm yaklaşımlar birbirinden farklılık arz ettiği gibi proje yönetimi metodolojileri söz konusu olduğunda, bir yöntemin diğerinden daha iyi olduğunu söylemek doğru olmayacaktır. Esas olan mevcut proje, ekip veya paydaşlar için öncelikli olanın ne olduğudur. Öngörülen yöntem her zaman beklendiği gibi işlemeyebilir. Bir yöntemin düzgün işleyebilmesi için doğru ekip, bütçe, öngörülen süre gibi unsurlar önem taşır. Dolayısıyla proje yönetiminde yöntem kadar doğru iletişimin de rolü büyüktür.
Proje yönetimi için farklı yaklaşımdan söz edilebilir. Bunlardan ilki Geleneksel Proje Yönetimi Yaklaşımlarıdır.
Bazı projeler belli bir sıra izlenerek tamamlanması gereken görevler dahilinde detaylı planlamaları gerektirir. Bu noktada geleneksel yaklaşım projeyi tamamlamak için iyi tanımlanmış süreçlere dayanır. Geleneksel yaklaşımın iki yöntemi bulunur.
Şelale Yöntemi
Şelale Yöntemi en bilinen proje yönetimi metodlarındandır. Şelale yöntemi ile uygulanan bir projeyi yürütmenin temel bileşeni, bir görevi tamamlamak ve onu bir sonraki görev veya aşamada kullanılmak veya üzerine inşa edilmek üzere teslim etmektir. Bu da işe başlamadan önce makul miktarda planlama gerektirir. İlk adım olmadan diğer adımlar atlanabilir, eksik olabilir ve hatta belirlenen çizginin dışına çıkabilir. Şelale yöntemi ile bir projeyi planlamak kolaydır ve süreci net bir şekilde ortaya koyar. Fakat belirtmek gerekir ki, projede yapılacak herhangi bir değişiklik birtakım karışıklıkları da beraberinde getirecektir.
Kritik Yol Yöntemi (CPM)
Kritik Yol Yöntemi (CPM) içerdiği adımlar ve analizler nedeniyle karmaşık göründe de kolay uygulanabilen yöntemler arasındadır. Doğru uygulandığında, bu yöntem bir projenin görevlerine ve bir projenin tamamlanmasının ne kadar süreceğine büyük netlik sağlayabilir. Kritik yol yöntemi genellikle bir projeyi birkaç iş kalemine bölen, bunları bir akış şemasında görüntüleyen ve ardından her bir görev için tahmini sürelere dayalı olarak proje süresini hesaplayan bir yaklaşımdır. Özünde, bu yöntemin amacı, bir projenin tüm görevlerinin haritasını çıkarmak, her görev başlamadan önce nelerin tamamlanması gerektiğini tanımlamak ve ardından her bir görevin tamamlanması için gereken süreyi tahmin etmektir. Böylece proje sürecindeki en kritik noktalar kolayca tespit edilir ve en önemli işlere öncelik verilmesi sağlanır. (Kaynak)
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!