Kurumsal Gelişim Nedir?
Kurumsal Gelişim Nedir?
Kurumsal gelişim, bir şirkette veya organizasyonda genel bir büyüme ve gelişme yaratmak için çalışanların değerlerinde veya faaliyetlerinde yapılan planlı, sistematik değişikliklerin tümünü ifade etmektedir.
Kurumsal değişim ve gelişim uzun, bazen bunaltıcı bir süreç olabilir, ancak başlangıç olarak genellikle birkaç hedef bulunmaktadır:
- Sürekli iyileştirme: Yeni stratejileri olumlu bir büyüme fırsatı olarak değerlendirebilmek için şirket kültürünü değiştirerek, sürekli iyileştirmeye olanak tanır ve çalışanları değişime ve yeni fikirlere daha açık olmaya teşvik eder.
- Daha iyi veya artan iletişim: Organizasyonda artan geri bildirim ve etkileşime katkı sağlayan kurumsal gelişim, çalışanları şirketin vizyonuyla uyumlu hale getirir. Çalışanları, şirketin misyonuna daha fazla sahip olduklarını ve bunun sonucunda daha fazla motive olabileceklerini düşmeye sevk eder.
- Çalışan gelişimi: Günümüz iş dünyasında çalışanlar sürekli olarak değişen ürünlere, platformlara ve ortamlara uyum sağlamak zorundadır. Çalışan gelişimi, herkesin değişen taleplere ayak uydurmasına yardımcı olan eğitim ve iş süreci iyileştirmelerini içerir.
- Ürün ve hizmet iyileştirme: Kurumsal gelişim, ürün ve hizmetlerin iyileştirilmesine yardımcı olabilecek yeniliğe yol açar. Bu yenilik genellikle yoğun pazar araştırması ve analizinin bir sonucu olarak ortaya çıkar.
- Artan kâr: Kurumsal gelişim, iletişimi, çalışan süreçlerini ve ürün veya hizmetleri optimize ederek kârı artırmaya yardımcı olur. Bu unsurların her biri bir organizasyonun kârlılığını artırmaya hizmet eder.
Kurumsal gelişim ve değişim uzun ve meşakkatli bir süreç olmasına rağmen organizasyonel gelişimin faydalarının maliyetlerinden çok daha fazladır.
Kurumsal Gelişim Süreci
Kurumsal gelişim süreci, sistematik, araştırmaya dayalı bir dizi adımdan oluşmaktadır. Genel uygulama adımları aşağıdaki gibi şekillenmektedir.
- İyileştirme alanlarını belirlemek: Kurumsal gelişim, iş hedefleriyle uyumlu bir ihtiyacın belirlenmesiyle başlar. Şirketler genellikle bu ihtiyacın farkındadırlar ancak resmi anketler ve geri bildirimler yoluyla sorunları belirlemek için veriye dayalı bir yaklaşım izlenecek yolu daha doğru biçimde belirlemeye yardımcı olmaktadır. Bu yaklaşım, iyileştirme alanının daha kapsamlı bir şekilde anlaşılmasını sağlar.
- Sorunu araştırmak: İyileştirme alanı belirlendikten sonra şirketler, sorunun neden var olduğunu, iyileştirmenin önündeki engellerin neler olduğunu ve daha önce hangi çözümlerin denendiğini öğrenmek için bir araştırma yürütür. Bu adım, anketleri veya odak gruplarını ve bireysel istişareleri de içerebilir.
- Eylem planı oluşturmak: Şirket daha sonra tahsis edilen kaynaklar ve açıkça tanımlanmış çalışan rolleri ile bir plan oluşturur. Bu plan, dahil olan bireyler için özel destek içerecek ve ölçülebilir bir hedef belirleyecektir.
- Motivasyon ve vizyon yaratmak: Şirket bir planı açıkça tanımlayıp ilettiğinde, liderleri çalışanlarını bir vizyonu paylaşmaya motive etmelidir. Bu adım, çalışanların planın büyük resim hedeflerini ve istenen etkiyi anlamalarına yardımcı olurken, hevesli rol modelleri olarak hareket eden liderleri içerir.
- Uygulama: Uygulama sırasında istikrar gerekli olmakla birlikte, geçiş sırasında çalışanları mentorluk, eğitim ve koçluk ile desteklemek aynı derecede önemlidir. Yönetim, böyle bir desteği düşünürken, çalışanların hangi yeni becerilere ihtiyaç duyacağını ve hangi dağıtım yöntemlerinin en etkili olacağını düşünmelidir. Devam eden geri bildirim ve iletişim, değişim sürecini kolaylaştırmaya yardımcı olabilir.
- Sonuçların değerlendirilmesi: Şirket bir planı uygulamaya koyduktan sonra, liderleri, kendilerine ve çalışanlarına, değişikliğin iş hedeflerini etkili bir şekilde karşılayıp karşılamadığını sorarak, ortak yansıma için alan yaratabilir. Ayrıca değişiklik yönetimi sürecini değerlendirecek ve neyin farklı yapılabileceğini değerlendireceklerdir. Bu adım göz ardı edilemez; şirket değişiklikleri değerlendirmezse, müdahalelerin etkili olup olmadığını öğrenilemeyecektir.
- Uyarlama veya devam etme: İlk sonuçların değerlendirilmesine bağlı olarak, şirket planını uyarlamayı seçebilir. Sonuçlar başarı gösterirse, gelişmeye devam etmek için mevcut planla devam edebilir.
Kurumsal Değişim ve Gelişim Etkisi
Dünyanın en tanınmış şirketlerinden bazıları, çok sayıda iş sürecini iyileştirmek için kurumsal geliştirmeyi kullanmaktadır. Örneğin Amazon, yakın zamanda çalışanlarını yeni teknolojilere, çalışma koşullarına ve iş prosedürlerine uyum sağlamak üzere yeniden eğitmek için 700 milyon dolarlık bir plan açıklamıştır. Starbucks ayrıca kurumsal gelişim politikaları uygulamıştır. Son aylarda, daha kapsamlı geri dönüşüm programları ve kağıt bardak azaltma dahil olmak üzere tüm işletmesinde bir dizi çevre dostu girişim başlatan uluslararası kahve zinciri, bu yeni girişimler ile çevre dostu olmanın yanı sıra şirketin kamuoyundaki imajını ve kâr marjlarını da iyileştirmektedir. Google ise genel şirket kültürünü sürekli öğrenme kültürüne dönüştürmek için çalışmaktadır. Yeni çalışanlar, sürekli olarak çalıştaylara, eğitimlere katılacaklarını ve profesyonel olarak büyüyeceklerini bilerek şirkete katılmaktadır. Bu kültür göz önüne alındığında, çalışanlar değişime ve yeni şeyler öğrenmeye hevesle imza atmaktadırlar.(Kaynak)
Kurumsal gelişim konusunda sağlam bir anlayış ve arzu edilen bir hedef ile organizasyonlar anlamlı değişimi yaratabilmektedir. Kurumsal gelişim, süreçteki her adımı sistematize ederek, her büyüklükteki işletmede ve her sektörde iyileştirmeyi kolaylaştırmaktadır.
Siz de kurumsal gelişiminize katkı sağlamak istiyorsanız kurumsal gelişim eğitimlerimize göz atabilir, detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz!
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!